فرق بین رزین آنیونی و رزین میکسبد
رزین آنیونی
این گروه از رزینها که به گروه آنیونی معروف هستند، حاوی آنیونهای فعالی هستند که قادر به حذف یونهای نیترات و کلریدهای آب هستند. ساختار این گروه از رزین های تبادل یونی از پلیمرهایی مانند پلی استایرن یا پلی اکریلیک تشکیل شده است. همانطور که گفته شد، رزین های آنیونی روی آلاینده هایی که دارای یون های بار منفی هستند، عمل می کنند.
کاربرد های رزین آنیونی
- حذف نیترات (NO3-) و پرکلرات (ClO4-) از محلول ها
- حذف یونهای منفی آرسنیک
- امکان حذف ماده مضر کربن آلی کل (TOC) از آب آشامیدنی
- حذف کمپلکسهای عنصر اورانیوم با بار منفی توسط رزین آنیونی پرولایت
- استفاده از رزین آنیونی به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی برای عوامل میکربی
- امکان دیونیزه کردن آب و کاهش مواد معدنی آن استفاده کرد.
رزین های آنیونی مانند رزین های کاتیونی به دو نوع پایه قوی و پایه ضعیف طبقه بندی می شوند. رزین کاتیونی از نوع پایه قوی توانایی حذف تمامی آنیون های موجود در آب را دارد. این نوع رزین کاتیونی پایه قوی به دو نوع (I) و (II) تفکیک می شود که به دلیل ماهیت گروه های عاملی و نوع آمین مورد استفاده در فرآیند فعال سازی شیمیایی است. لازم به ذکر است که تفاوت این دو رزین از نظر عملکرد این است که نوع (I) مقاومت شیمیایی بیشتری دارد. از سوی دیگر، نوع (II) راندمان بازسازی بهتری را نشان می دهد. علاوه بر این، این نوع رزین هزینه عملیاتی کمتری نسبت به نوع اول دارد.
رزین آنیونی پایه ضعیف دارای خواص قلیایی کمتری نسبت به پایه قوی است، اما از رزین آنیونی قوی قوی تر است. این رزین توانایی جذب آنیون اسیدهای معدنی قوی مانند اسید کلریدریک، اسید سولفوریک و اسید نیتریک را دارد، اما در برابر اسیدهایی مانند اسید کربنیک و اسید سالیسیلیک که اسیدهای ضعیفی هستند، ناتوان است.
رزین میکسبد
همانطور که در سایت به معرفی رزین های تبادل یونی اشاره شد، این رزین ها دارای دو نوع کاتیونی و آنیونی هستند و رزین میکسبد از این دو رزین با نسبت های مشخص است. ترکیب رزین Mix Bed حاوی رزین کاتیونی و آنیونی قوی است و در صنعت تصفیه آب برای شفاف سازی و دستیابی به خلوص بالای آب استفاده می شود.
درصدهای مختلفی از رزین های آنیونی و کاتیونی را می توان برای ساخت رزین میکسبد استفاده کرد. اما آنچه رایج است مخلوطی از رزین کاتیونی 40 درصد و رزین آنیونی 60 درصد قوی است.
به طور کلی رزین تصفیه آب قابل احیا هستند که بسته به نوع رزین می توان از احیا کننده مناسب استفاده کرد. برای احیای رزین بد مخلوط، ابتدا باید رزین های آنیونی و کاتیونی را جدا کرد. این کار بسته به سرعت ته نشینی متفاوت این دو رزین امکان پذیر است. رزین های کاتیونی در طول فرآیند رسوب می کنند و رزین کاتیونی در بالای ظرف باقی می ماند. پس از جداسازی و بازسازی رزین، مجدداً با درصدهای مورد نظر مخلوط شده و مورد استفاده قرار می گیرند.
بسیاری از تولید کنندگان رزین های تبادل یونی را تولید و عرضه می کنند. طلای خوب باید حداقل برای هشت سال قابل استفاده باشد. یکی از برندهای معتبر و قابل اعتماد، رزین پرولایت است که علاوه بر رزین های نادرست، سایر رزین های پرولایت کاتیونی و آنیونی پرولایت را نیز تولید می کند.
کاربرد های رزین میکسبد
استفاده از رزین های نامناسب مخلوط شده روشی رایج برای تولید آب با خلوص بالا و بدون نمک است که کاربردهای فراوانی در تولید و صنعت دارد. یکی دیگر از کاربردهای این رزین تهیه آب غیر معدنی است. آب غیر معدنی، آبی بدون مواد معدنی یا املاح محلول است. آب دیونیزه در بخشهای مختلف صنعتی، آزمایشگاهها، بخشهای درمانی مانند بیمارستانها و آزمایشگاههای تشخیص پزشکی و صنایع تولید دارو استفاده میشود.