شیر سختی گیر رزینی چیست؟
شیر سختیگیر اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک ( multiport valve for water softener) که از جنس فلز یا پلاستیک است نوعی کنترل کننده هستند که در سیستم های نرم کننده آب میتوانند تمام تنظیمات مربوط به قطع و وصل جریان آب ، عمل بک واش، احیای رزین، مکش نمک و شستشوی معکوس، حجم رزین، سختی آب اصلی را به صورت خودکار انجام دهد. شیرهای سختی گیر در دو دسته تقسیم بندی می شوند که عبارتند از: شیر سختی گیر اتوماتیک و شیر سختی گیر نیمه اتوماتیک است. شیر سختی گیر اتوماتیک (automatic multiport valve for water softener) به گونه ای عمل می کند که همه مراحل را بعد از تنظیمات اولیه توسط کاربر شامل تنظیمات جریان، بک واش و میزان حجم رزین و موارد دیگر به صورت اتوماتیک انجام می گیرد.
نحوه کار شیر سختی گیر
نحوه کار شیر سختی گیر به گونه ای است که می تواند تنظیمات مربوط به پارامترهای مختلف برای نرم کردن آب را از جمله زمان عملیات بازسازی رزین، میزان حجم آب ورودی، بک واش و … را انجام دهند. شیر سختی گیر دقیقاً می داند چه زمانی رزین های سختی گیر اشباع شده و نیاز به احیا دارند. اگر شیر سختی گیر اتوماتیک باشد دستور احیا رزین سختی گیر و بسیاری از تنظیمات دیگر به صورت خودکار انجام می شود. اما اگر شیر سختی گیر نیمه اتوماتیک یا دستی باشد برای تنظیمات در هر مرحله نیازمند کاربر هستید. اغلب شیرهای سختی گیر نیمه اتوماتیک تمام تنظیمات مرتبط با سرویس، بک واش، آب شور، شستشوی آهسته، پر کردن آب شور و شستشوی سریع را دارند اما برای استفاده از این تنظیمات باید کاربر حضور داشته باشد.
اغلب شیر های چند پورت دستی سنتی (multiport valves for RO and Softeners) را می توان با شیرهای اتوماتیک جایگزین کرد. تنظیم ساده تنظیمات در شیرهای کنترلی جدید به شکل کنترل از راه دور و یا به صورت دیجیتالی است. شیرهای چند پورت خودکار علاوه بر دستگاه سختی گیر می توانند برای فیلترهای کربن، فیلتر شنی و عملیات پیش تصفیه مورد استفاده قرار بگیرند. این شیرهای کنترلی چند پورت قابلیت نصب بر روی فیلترهای شنی و مخازن FRP را دارند. شیرهای چند پورت خودکار در دستگاه سختی گیر رزینی باعث بهبود عملکرد و بالا رفتن راندمان دستگاه می شوند.
شیر سختی گیر رزینی به صورت دقیق مشخص می کند چه زمانی عملیات احیا رزین سختی گیر انجام شود. شیر کنترلی دستگاه سختی گیر می تواند حجم آب ورودی به مخزن را تعیین کند و در این عملیات آب سخت از بستر رزین کاتیونی عبور کرده و مهره های رزین یون های سدیم را با یون های کلسیم و منیزیم مبادله می کنند. با انجام این کار به مرور زمان مهره های رزین سختی گیر از یون ها اشباع می شود.
قیمت شیر اتوماتیک سختی گیر در بازار
قیمت شیر اتوماتیک سختی گیر در بازار بر اساس برند و نوع تجهیزات، قطر ورودی و خروجی بر حسب اینچ و جنس آن می تواند متفاوت باشد. اما به صورت معمول قیمت شیر اتوماتیک سختی گیر از 3,800,000 تومان تا 18,000,000 تومان می باشد. این در حالی است که قیمت شیرهای نیمه اتوماتیک سختی گیر از 3,400,000 تومان تا 13,000,000 تومان می باشند.البته برخی از برندهای ایرانی قیمتی پایین تر دارند. برای اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
آموزش تنظیمات شیر سختی گیر
شیر کنترلی تمام اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک سختی گیر داراری تنظیمات مختلف هستند که هر کدام برای کارهای خاصی تعبیه شده اند در ادامه هر کدام از پارامترها را بررسی میکنیم.
- حالت سرویس : در این وضعیت دستگاه سختی گیر در حال انجام کار است. به بیان ساده تر مبادله یونی در حال انجام است. در این وضعیت یون های سدیم با یون های کلسیم و منیزیم جایگزین می شوند.
- وضعیت بک واش سیستم: زمانی که سیستم نیاز به شستشو دارد این حالت فعال می شود. به صورت معمول رزین ها بعد از مدتی دچار گرفتگی و یا چسبندگی می شوندکه با عمل بک واش می توان این مشکل را حل کرد. این مرحله قبل از مرحله شستشو با آب نمک اتفاق می افتد.
- مکش محلول آب نمک: در این وضعیت آب نمک از مخزن کشیده می شود و از بستر رزین عبور داده می شود. طی این فرآیند مبادله یونی اتفاق می افتد و و این بار سدیم موجود در محلول یا یون های کلسیم و منیزیم موجود بر روی مهره های رزین مبادله می شوند. (بازسازی رزین)
- شستشوی آهسته: بعد از غبور محلول آب نمک از بستر رزین لازم است شوری آب تعدیل شود و این اتفاق با عبور آب از بستر رزین به صورت آهسته اتفاق می افند.
- شستشوی سریع: در این وضعیت به منظور حذف املاح باقی مانده در آب از دستگاه سختی گیر رزینی لازم است شستشوی سریع اتفاق بیفتد.
انواع شیر کنترلی دستگاه سختی گیر رزینی
- شیر کنترلی دستگاه سختی گیر تمام اتوماتیک: این شیرهای کنترلی تمامی وضعیت های لازم برای دستگاه سختی گیر را به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به اپراتور انجام می دهند.
- شیر کنترلی سختی گیر جریانی: در این مدل شیر های کنترلی تنظیم و برنامه ریزی شیر برای جریان آب است که از درون سختی گیری می گذرد.
- شیر کنترلی زمانی: این شیرهای کنترلی تنظیم و برنامه ریزی کار خود را بر اساس زمان کارکرد سختی گیر انجام می دهند و تمامی آیتم ها برحسب تنظیم ساعت می باشد.
- شیر کنترلی سختی گیر رزینی نیمه اتوماتیک: این نمونه از شیرهای کنترلی تمامی وضعیت های کنترل را به صورت دستی و با کمک اپراتور انجام می دهند.
مزایای استفاده از شیرهای کنترلی و دستگاههای سختی گیر
رسوب و آب سخت در بویلرها و بسیاری از صنایع یک مشکل بزرگ محسوب می شود که با استفاده از رزین سختی گیر برای دیگ بخار در دستگاه های سختی گیر و عملیات متنوع بر روی آن می توان آب سخت را به آب نرم شده تبدیل کرد. نرم کردن آب در بسیاری از صنایع مزایای زیادی دارد.
- آب نرم شده و تصفیه شده دیگر رسوب نمی کند و تمایل به پوسته شدن ندارد. زیرا دستگاه سختی گیر آب سخت را به کمتر از 2 ppm کاهش می دهد.
- عملیات سختی گیری ساده و قابل اعتماد است.
- استفاده از شیرهای کنترلی اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در دستگاه سختی گیر با هزینه مناسب در دسترس هستند.
- نمک به عنوان یک ماده حیاتی برای بازسازی رزین ارزان و قابل دسترس است.
- زباله کمی در این سیستم تولید می شود و معمولاً دفع زباله مشکلی ندارد.
- تغییرات در نرخ جریان آب تأثیر کمی بر کیفیت آب تصفیه شده دارد.