همانطور که میدانید، کربن فعال در انواع مختلف از نظر ساختار (گرانولی، پودری، میله ای و…) تولید میشود که هر کدام از آنها برای کاربردهای متفاوتی مناسب هستند. بنابراین شاید برای شما هم سوال شده باشد که تفاوت هر یک از آنها در چیست و هر کدام برای چه کارهایی مناسبتر هستند؟ و… در ادامه قصد داریم رایج ترین و اصلیترین ساختار کربن فعال را مورد بررسی قرار دهیم و به این سوالات به طور تخصصی پاسخ دهیم.
بررسی ساختار انواع کربن فعال
اگر بخواهی انواع کربن فعال را در دسته بندی از یکدیگر جدا کنیم، آن را به سه درسته اصلی تقسیم میکنیم:
- کربن اکتیو پودری (PAC)
- کربن اکتیو گرانولی (GAC)
- کربن اکتیو میله ای (EAC)
فروشگاه آقای پمپ به عنوان وارد کننده کربن اکتیو و مرکز فروش عمده کربن اکتیو توانسته بهترین کیفیت کربن اکتیو برندهای معتبر دنیا را با ضمانت اصل بودن برای مشتریان ارائه دهد. شما می توانید برای مشاوره رایگان و یا اطلاع از لیست قیمت کربن اکتیو با کارشناسان ما در تماس باشید.
ساختار کربن اکتیو پودری (PAC)
زغال فعال پودری یا (Powdered Activated Carbons) به کربن اکتیوی گفته میشود که اندازه ذرات آن به طور معمول کوچکتر از 0.075 میلیمتر است. این نوع زغال اکتیو، سطح فعال بسیار زیادی دارد و همین موضوع موجب جذب بازه بسیار گستردهای از مواد میشود. ساختار کربن فعال پودری به دلیل موجودیت پورهای میکروپوروسی در سطح آن، باعث افزایش سطح مخاطب و افزایش توانایی جذب آلایندهها میشود. این پورها و ساختار پوروسی در کربن فعال پودری از نوع میکروپورها و پورهای کوچک با ابعاد نانومتر تا میکرومتر است. این ساختار پوروسی، به کربن فعال پودری اجازه میدهد تا به طور مؤثر انواع مواد آلاینده را جذب کند. علاوه بر پورهای میکروپوروسی، ساختار سطحی کربن فعال پودری نیز بسیار بالاست. این به این معناست که دارای سطحی بزرگ و مشبک از اتصالات مختلف میان ذرات کربن است که جاذبی مؤثر از مواد را ایجاد میکند. همچنین این ساختار سطحی باعث افزایش تعداد مراکز جذب و ایجاد فضاهای خالی بر روی سطح کربن میشود.
کاربرد های کربن فعال پودری
کربن فعال پودری از قابلیت جذب بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل کاربردهای بسیاری دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- تصفیه هوا
- تصفیه آب آشامیدنی
- تصفیه فاضلاب و پسابهای صنعتی
- جذب مواد آلی و شیمیایی
- قابلیت جذب آلودگیهای محیط
- جذب بوی نا مطلوب
- افزودنی خوراکیها
- درمان مسمومیتها (استفاده پزشکی)
- ماسکهای هوا
- کاتالیستها
- صنایع غذایی
- صنایع آرایشی و بهداشتی
- قابل تجدید و بازیابی ظرفیت جذب
ساختار کربن فعال گرانولی (GAC)
زغال فعال گرانولی یا (Granule Actived Carbon) و یا زغال اکتیو دانهای ماده ایست که به صورت ذرات گرانول تولید میشود و دارای ذرات با قطر 0.2 تا 5 میلیمتر است. این ماده متخلخل با سطح داخلی بسیار بالا برای جذب است. کربن اکتیو گرانولی از مواد اولیهای که از ساختارهای متخلخلی برخوردار هستند (مانند: ذغال سنگ بتمنس، زغالسنگ، ذغال سنگ نارس، چوب و پوسته نارگیل) تولید میشود. تفاوت کربن فعال گرانولی با کربن فعال پودری در سایز ذرات آنها است. دانه های کربن گرانول بزرگتر از کربن پودری است. به همین خاطر این مدل زغال فعال دارای سطح خارجی کوچکتری نسبت به کربن فعال پودری است. بنابراین قدرت جذب پایینتری دارد.
کاربردهای کربن اکتیو گرانولی
کربن اکتیو گرانولی با توجه به ساختار منحصر به فردش بسیار مناسب برای:
- حذف مواد آلی از آب و تصفیه آب
- قابلیت جذب بخارها و گازها
- قابل استفاده در فیلترهای تختهای
- صنایع غذایی
- تصفیه نفت و گاز
- تصفیه فاضلاب
- حذف بو و مواد شیمیایی
- قابل تجدید و بازیابی ظرفیت جذب
- صنایع دارویی و پزشکی
ساختار زغال فعال میله ای (EAC)
کربن اکتیو میله ای یا (Extruded activated carbon) و یا زغال اکتیو اکسترود شده ماده ایست که از اتصال زغال فعال پودری به شکل استوانه و میله در آمده و قطر آنها 0.8 تا 5 میلیمتر است. در اصل این نوع زغال اکتیو از مخلوط کردن آنتراسیت پودر شده یا زغال چوب با یک ماده اتصال دهنده مناسب ساخته میشود. سپس تحت فشار بالا اکسترود میشود تا شکل استوانه ای یا کروی شکل بگیرد. از دیگر تفاوتهای زغال فعال میله ای میتوان به قدرت جذب آن که از نوع گرانولی و پودری کمتر است، اشاره کرد. این دسته از کربن ها به منظور جذب در فاز گازی تصفیه و در دستگاههای تصفیه آب خانگی استفاده میشوند. از مزایای این کربن اکتیو میتوان به قدرت مکانیکی بالا، فشار و مقدار غبار پایین اشاره کرد.
کاربرهای کربن اکتیو میله ای
زغال اکتیو میله ای به دلیل داشتن ساختار پوروسی، سطح بالا و ساختار میلهای اش، دارای ویزگیهایی مانند:
- تصفیه هوا
- فازهای گازی
- تصفیه آب
- تولید ماسکهای تنفسی
- تولید لباسهای محافظ
- صنایع نساجی
- مورد استفاده در فیلترهای CTO برای کاهش کلر، طعم و بو
- صنایع الکترونیک و…
جمع بندی
همانطور که تاکنون متوجه شدید با توجه به ساختار انواع کربن اکتیو، کاربردهای مشترک بسیاری در بین آنها وجود دارد. اما با این حال اگر بخواهیم راجب کاربرد آنها به صورت جداگانه صحبت کنیم، میتوانیم بگوییم که کربن اکتیو پودری معمولا در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی و در تصفیه آب یه منظور استفاده در صنایع غذایی و تولید نوشیدنی کاربرد دارد. کربن اکتیو گرانولی و میله ای نیز به طور معمول به منظور تصفیه هوا و در فاز گازی مورد استفاده قرار میگیرند. البته این دو در بعضی موارد نقش مهمی در تصفیه آب دارند و در فیلترهای خاصی قرار میگیرند.