ما در این پست به بررسی 11 عامل موثر بر هزینه زغال فعال در بازار ایران پرداخته ایم. همانطور که می دانید زغال فعال در صنایع مختلف کاربردهای متنوعی دارد. یک از پر کاربردترین صنعت در استفاده از کربن اکتیو (فعال ) یا ذغال فعال صنعت تصفیه آب می باشد. در این صنعت بیشتر کربن فعال که به صورت پودری و گرانولی(دانه ای )، در خط تولید استفاده می شود. برخی از کاربردهای کربن اکتیو شامل: پاکسازی آب خانگی و صنعتی، پالایش آکواریوم و استخر، تطهیر آب در کارخانجات شیمیایی و مواد غذایی از کلر آب و رنگ و بو و مزه ای که در آن ها وجود دارد، در صنایع نظامی، صنایع غذایی، دارویی و … می باشد.
عوامل مهمی هستند که می تواند هزینه و قیمت کربن اکتیو را تحت تاثیر قرار دهند. اطلاع از این عوامل می تواند به شما در زمینه مدیریت هزینه ها و خرید مناسب کمک کند در ادامه ما به برخی از عوامل موثر اشاره کرده ایم که عبارتند از:
- سیاست های دولتی :
یکی از مهم ترین عوامل بر روی هزینه کربن فعال تصمیم ها و قوانین دولتی هر کشور می باشد. زیرا نحوه ی تنظیم آن می تواند، تاثیر زیادی بر قیمت نهایی محصولات داشته باشد این سیاست با توجه به تورم حاکم بر کشور ممکن است اعمال شود، که به کنترل دستوری نرخ فروش معروف است و در این حیطه قدرت خرید مردم هم در نظر گرفته می شود.
- تقاضا و عرضه:
میزان تقاضا و عرضه برای عرضه کربن، تعیین کننده قیمت است. هر کالایی می تواند با افزایش تقاضا و یا کاهش عرضه هزینه و قیمت متغیر داشته باشد که در این شرایط اغلب گران تر می شود. همان طور که می دانید، عرضه و تقاضا، قیمت را در بازار رقابتی بررسی می کنند. اگر میزان تقاضا کم باشد در حالی که عرضه زیاد باشد احتمال کاهش قیمت زیاد است.
- اقتصاد عمومی:
وضعیت اقتصادی کلان، میزان رشد اقتصادی و تاثیر آن بر صنایع مختلف نیز می تواند، به تغییرات قیمت کربن منجر شود. زیرا این بخش از اقتصاد، به بررسی سیاست دولت از طریق تمرکز بر شیوه های اقتصادی عادلانه می پردازد، که در این راستا دولت، توجه عمیقی به نحوه ی در آمد ها و هزینه های خودش و نیز اوضاع مالیات دارد و طبق این عوامل تصمیم گیری می کند.
- تکنولوژی های تجدید پذیر:
پیشرفت در تکنولوژی های تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی، می تواند تقاضا برای اجازه های کربن را تغییر داده و حتی گزینه های جایگزین را در برنامه قرار دهد. در نتیجه این تصمیمات می تواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد و به اصطلاح، آن را افزایش دهد. زیرا با ظهور این تکنولوژی های نوپا، فرآیند انتشار کربن احتمالاً به صفرمی رسد زیرا، هیدروکربن ماده ی اصلی سازنده ی سوخت های فسیلی است.سوخت های فسیلی اصلی شامل ذغال سنگ، نفت و گاز طبیعی هستند که از کربن بالایی استفاده می کنند.
- تعهدات بین المللی:
تعهدات کشورها به تقلیل گاز های گلخانه ای و مشارکت در توافقات بین المللی می تواند به تنظیم و تغییر قیمت کربن کمک کند. گازهای گلخانه ی که انرژی خورشید را در تله می اندازند، منجر به حضور گرما در سطح زمین شده و مانع فرار گرما به فضا می شوند، و در صورت نبود آن ها، زمین به میزان 60 درجه ی فارنهایت سردتر از حال حاضر بود.
گاز های گلخانه ای خود شامل متان، دی اکسید کربن، و اکسید نیتروژن و دیگر گاز ها است که یک لایه ای به وجود آورده تا گرما را بازتاب کند، اما در عصر حاضر، غلظت گاز های گلخانه ای بیشتر شده و از حالت تعادل خارج و دمای کره ی زمین نیز افزایش پیدا کرده است.اقداماتی که در راستای توازن آن در حال انجام است، روی قیمت کربن تاثیر گذار بوده و سبب افزایش آن می شود، تا کارخانه ها کمتر به سمت آن روی بیاورند.
- شرکت ها و صنایع:
عوامل داخلی شرکت ها و صنایع، مانند تحول در رویه ها و فرآیند های تولید، نیز می تواند تاثیر گذار باشد. تیم مدیریت، بازاریابی، چالش های فرآیند تولید، امور مالی و … از این دسته عوامل هستند.
- معاملات بازار:
یکی از 11 عامل موثر بر هزینه زغال فعال در بازار می تواند عوامل مختلفی مثل تغییرات نرخ ارز، شرایط جهانی بازار انرژی و … باشد. به عنوان مثال صنعت بورس که سرمایه گذاری کلانی بر روی آن انجام شده، تاثیر مستقیمی روی معاملات و رشد اقتصادی و بازار مالی دارد و بالطبع این عوامل روی خط تولید داخل هم موثر است، و هر چه موفقیت در این صنایع بیشتر باشد، هزینه های تولید و قیمت کمتر می شود. ترکیب این عوامل ممکن است، به تغییرات پیچیده ای در قیمت کربن منجر شود.
- نوع کربن فعال:
همانطور که می دانید کربن ها فعال در اشکال مختلف تولید می شوند از جمله پودری، گرانولی، میله ای یا کبریتی (اکسترود شده) می باشد که برای هر کدام قیمت جداگانه ای در نظر گرفته می شود.
اگر کربن فعال پودری باشد(PAC):
چون مواد استفاده شده در این روش خیلی ریز بوده، پس سطح فعال کربن در واحد حجم آن مقدار قابل توجهی بوده اما اشکال این روش این است که، به همین دلیل ریز بودن ذرات، نزول فشار بالایی را شاهد هستیم و قیمت کمتری هم برای آن رقم می خورد.
اگر از کربن فعال میله ای یا موازی استفاده کنیم(EAC):
چون این نوع کربن از اتصال کربن فعال پودری به واسطه ی یک پیوند تولید می شود و در یک بسته ی استوانه ای شکل قرار می گیرد، دارای نزول فشار کمی بوده، و میزان گرد و غبار آن نیز کاهش پیدا می کند، در عوض استقامت آن بالا رفته و قیمت هم به تناسب این امر بالاتر می رود.
و اگر از کربن فعال گرانولی استفاده کنیم(GAC):
به دلیل اینکه ابن مدل نسبت به نوع پودری، ذرات بزرگتری دارد ولی سطح خارجی کوچکتر، سختی و مقاومت بالاتری هم داشته، که سرعت ربایش گازها و مایعات را زیاد می کند، و به همین دلیل قیمت این نوع کربن از اشکال دیگر آن گران تر می باشد.
و در روش آخر که کربن فعال ذغال چوب است(ACC):
در الیاف و پارچه استفاده شده، که چون مش به کار رفته در آن متفاوت است، قیمت متفاوتی هم دارد و محبوبیت آن بخاطر ایجاد تناسب و توازن بین نزول فشار و سایز و مساحت آن است.
شیوه ی تولید آن:
کربن فعال از طریق روش های مختلف و از مواد مختلف تولید می شود که به چند مورد اشاره می کنیم:
- ساخته شده از ذغال سنگ(تورب)
- ساخته شده از بادام و پوست گردو و فندق
- ساخته شده از پوست پسته
- ساخته شده از پوست نارگیل
- ساخته شده از تراشه های چوب
که از این دسته دو مورد را توضیح می دهیم به عنوان مثال:
در روش تولید با پوست نارگیل:
کربنی که ایجاد می شود گرد و غبار کمی داشته و در عوض حفره های ریز زیادی دارد که برای ربایش مواد آلی مفید است، که همین موضوع مقاومت و درجه سختی کربن را زیاد می کند و به تناسب روی قیمت آن نیز موثر است.
در روش تولید با تورب:
تورب همان ذغال سنگ نارس است که در این روش، کربن نارس با گرمایش گه به آن تجزیه نیز می گویند، و این تجزیه به واسطه ی حرارتی که تولید می شود، اتفاق میفتد و سپس ماده کربنیزه شده و در مرحله ی بعدی اکسید میگردد.
روش های دیگر که مشابه اکسید عمل کرده و می توانند جایگزین آن باشند شامل:
در کل روش های تولیدی و استفاده از مواد اولیه به دلیل اینکه می توانند روی کیفیت و ساختار محصول نهایی تاثیر بگذارند هزینه ای متفاوت نیز دارند.
- نوع برند تولید کننده:
دسته بندی اولیه برای تولید کربن فعال، توجه به ایرانی و خارجی بودن آن است، که آن را تبدیل به برند وارداتی و برند صادراتی می کند. برای نمونه کربن فعال جاکوبی و نوریت خارجی بوده و وارداتی محسوب می شوند و به دلیل کیفیت بالاتر، کمرگ، هزینه های حمل و نقل بیشتر و واسطه گری و … می توانند قیمت بالاتری نسبت به قیمت کربن اکتیو ایرانی داشته باشند. برای تحلیل دقیق تر هزینه کربن فعال ایرانی و خارجی در بازار ایران می توانید به لینک فوق در وبسایت آقای پمپ مراجعه کنید.
- مواد خام اولیه:
ویژگی های کلی کربن فعال تحت تاثیر مستقیم مواد خام اولیه در فرآیند تولیدی است، که باعث اختلاف قیمت در محصول پایانی می شود.
از مواد اولیه خام که در فرآیند تولیدی کربن فعال استفاده می شود می توان موارد زیر را برشمرد:
- لیگنیت( ذغال سنگ قهوه ای که مقدار کربن خالص آن 60 تا 75 درصد تجاوز نمی کند)
- تورب(ذغال سنگ نارس)
- استخوانها
- سبوس برنج
- ذغال سنگ قیری
- پوست های پلکان(درخت گردوی آمریکایی)
- پسماند های نفت خام
کیفیت کربن فعال در هر کدام از مواد اولیه و نوع روش فعال سازی متفاوت است. برخی از مواد اولیه کربن فعال بسیار عملکرد بالایی دارند و برخی دیگر عملکرد ضعیف تر، بر این اساس قیمت و هزینه زغال فعال در بازار نیز می تواند تغییر کند.
نتیجه گیری:
شما با بررسی 11 عامل موثر بر هزینه زغال فعال در بازار می توانید در زمان مناسب خرید خود را انجام دهید. علاوه بر این، تحلیل بازار و شرایط موجود می تواند به شما در مدیریت هزینه ها و چالش های پیش رو کمک کند. عواملی همچون، سیاست های دولتی، تقاضا و عرضه، اقتصاد عمومی،تکنولوژی های تجدید پذیر،تعهدات بین المللی، شرکت ها و صنایع تولیدی، معاملات بازار، نوع کربن فعال، شیوه ی تولید آن، نوع برند تولید کننده، مواد خام اولیه همگی از عوامل موثر بر روی هزینه کربن فعال هستند.