در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملی در زمینه راهنمای انتخاب پمپ دوز شیمیایی داشته باشیم.
دوزینگ پمپ شیمیایی چیست؟
پمپ دوز شیمیایی وسیله ای است که برای پمپاژ سیالات شیمیایی در سراسر سیستم مورد نیاز استفاده می شود. دوز به تغذیه مواد شیمیایی در یک بازه زمانی خاص اشاره دارد. این مواد شیمیایی می توانند در زمان تغذیه در فاصله زمانی مناسب در بهترین حالت عکس العمل نشان دهند.
اصطلاح دوز در پزشکی زیاد به گوشمان خورده، زمانی که پزشکی دارویی را برای ما تجویز می کند، با واژه ی دوز آشنایی پیدا کرده ایم. پمپ دوز هم ابزاری است که برای تزریق میزان اندازه گیری شده مواد شیمیایی به مواد سیستم استفاده می شود. این پمپ های دوز شیمیایی سیالات را به مقدار اندکی، پمپاژ می کنند. دوز استفاده شده باید دقیق و طبق اصول مهندسی شیمی و عملیات تصفیه آب است.
دوزینگ پمپ ها از نظر اسکلت فیزیکی کوچک هستند و به طور معمول با موتور الکتریکی کوچکی نیز تغذیه می شوند.
روش های کنترل پمپ دوز شیمیایی
به دو روش میتوان پمپ دوزینگ مواد شیمیایی را کنترل کرد:
- یک روش توسط سیستم کنترل خارجی
- روش دیگر سیستم کنترل داخلی
تا بدین طریق نرخ جریان و عملکرد خاموش و روشن را بر اساس نیاز تغییر دهد. باید بدانید که پمپ دوز، عملکرد خود را در صنعت پزشکی و صنایع تولیدی و هم چنین کشاورزی، پیدا می کند.
فرآیند کار پمپ دوز شیمیایی
اصلی ترین کارکرد پمپ دوز گرفتن مقدار مشخصی از مواد شیمیایی و تزریق آنها در سیستم مورد نیاز است. اجزای پمپ دوز بدین صورت است:
- پمپ – مواد شیمیایی به واسطه ی خط مکشی که به پمپ متصل است داخل پمپ کشیده می شوند.
- مخزن شیمیایی – محفظه ای حاوی مایعات و مواد شیمیایی که میزان و دوز آن ها قرار است مشخص شود.
- شیر پایی -در خط مکش پمپ شیر یک طرفه ای وجود دارد که از عودت جریان سیالات جلوگیری می کند.
- سیستم کنترل – سرعت مواد شیمیایی که در تمام محیط پمپ در یک بازه ی زمانی مشخص نیاز به کنترل دارد توسط سیستم کنترل مدیریت می شود. سوئیچ های شناور و سنسورها جزو این سیستم هستند تا مشخص کنند آیا فاصله ی زمانی و سرعت این جریان به دست می آید یا خیر. در غیر این صورت، سرعت جریان و فاصله زمانی را مجددا کالیبره می کنند. این پیچیده ترین سیستم در پمپ دوز شیمیایی است
- انژکتور – انژکتور برای انتقال مقدار اندازه گیری شده مواد شیمیایی به محیط مورد نیاز استفاده می شود. مواد شیمیایی که از تخلیه پمپ می آیند از طریق انژکتور متصل جریان پیدا می کنند. انژکتور همچنین به عنوان دریچه یک طرفه عمل می کند و در نتیجه از برگشت مواد شیمیایی به پمپ جلوگیری می کند.
انتخاب پمپ دوزینگ برای مواد شیمیایی
اگر قصد انتخاب پمپ دوزینگ برای مواد شیمیایی را دارید باید متغیر های عملیاتی زیر در نظرتان باشد:
- شرایط محیطی مانند هوا، استانداردهای ایمنی، تماس پمپ با آب، واکنش مواد شیمیایی با محیط باید مراقبت شود.
- ترکیب شیمیایی – با بررسی مواد شیمیایی متوجه می شویم که آیا باعث آسیب به پمپ مانند فرسایش، خوردگی و و آسیب به دیواره های پمپ میشود یا خیر؟
- ویسکوزیته – ویسکوزیته مواد شیمیایی باید برای تعیین جریان روان مواد شیمیایی بررسی شود. ویسکوزیته به معنای مقاومت در برابر جریان است.
سرعت جریان – مقدار مواد شیمیایی که باید به محیط مورد نیاز پمپ شود تحت اثر سرعت خاصی اتفاق میفتد. دوزینگ پمپ ها به دلیل الزامات جریان دقیق هرگز نباید بزرگتر شوند. نرخ جریان به صورت گالن در دقیقه (GPM) اندازه گیری می شود. دبی جریان بر حسب حجم در واحد زمان بیان می شود.
کاربرد پمپ دوز
پمپ های دوز شیمیایی در مقیاس وسیعی از صنایع از پزشکی،کشاورزی، فرآوری مواد غذایی،معدن، تولید تا نیروگاه های حرارتی استفاده می شود. چند مورد از به کار بردن پمپ های دوز شیمیایی به شرح زیر است:
- صنعت نساجی – در فرآیند رنگرزی شیمیایی و عملیات شیمیایی لباس استفاده می شود.
- دارو -برای اینکه بیمار را در حالت سرگیجه نگه دارند، از پمپ دوز برای تزریق مقدار اندازه گیری شده مواد شیمیایی به بدن استفاده می شود. مواد قلیایی و اسیدی با استفاده از پمپ ها برای کنترل بهتر pH دوز شده و میزان آنها مشخص می شود.
- استخرهای شنا: مواد شیمیایی در یک مخزن دوز جداگانه حفظ می شوند و توسط سیستم کنترل تزریق می شوند. برای حفظ کمیت کلر و حفظ کیفیت آب و مقدار pH آب، استفاده می شود.
- نیروگاه – از پمپ دوز برای تزریق مواد شیمیایی به دیگ و از آب تغذیه برای جبران فشار آب استفاده می شود. پمپ دوز در مقادیر بسیار کم تزریق می شود.
- ساختمان- به تزریق بازدارنده ها در لوله کشی و اجزای آن برای جلوگیری از تخریب یا خوردگی کمک می کنند.
- کشاورزی – پمپ دوزها برای دوز کودها و سایر مواد بازدارنده رشد در کشاورزی استفاده می شوند. از آنها برای افزودن مواد شیمیایی در مزرعه کشاورزی برای مبارزه با آفات و حشرات استفاده می شود.
- صنایع غذایی – از دوز پمپ ها برای حفظ ایمنی مواد غذایی و افزودن دستور العمل های غذایی برای مخلوط کردن اجزای غذا به میزان دلخواه استفاده می شود. آنها به حفظ سلول مواد غذایی کمک می کنند و باعث سلامتی مصرف کننده می شوند.
- تصفیه آب – از پمپ دوزها برای حفظ تراکم آب، برای حفظ کیفیت آب، و برای تعامل سرمایش و گرمایش استفاده می شود.
- کشاورزی – از پمپ دوز ها برای برای مبارزه با آفات و حشرات و افزودن مواد شیمیایی در زمین های کشاورزی استفاده می شود. آنها همچنین برای دوز کودها و سایر مواد بازدارنده رشد در کشاورزی استفاده می شوند.
تولید کنندگان پمپ دوز
پمپ های دوز شیمیایی توسط شرکت های زیر مانند IFS Solutions،، Water Treatment Product، Tolexo Corporation، Ltd. و ShunMing Co. Ltd وNeptune Chemical Pump Corp تولید می شوند.
بررسی قیمت
بازه ی قیمت پمپ تزریق مواد شیمیایی از 300 تا 400 دلار برای پمپ های کوچک شروع شده و تا حدود 1000 دلار هم میرسد. این پمپ ها معمولاً در کاربردهای با دبی کم استفاده می شوند. در بازار ایران نیز هزینه پمپ های دوزینگ مواد شیمیایی بر اساس نوع ماده شیمیایی، تکنولوژی ساخت، جنس هد، وارداتی بودن و یا ایرانی و … می توانند بالا پایین شود. همچنین میزان دبی و فشار می تواند بر روی قیمت پمپ تزریق مواد شیمیایی تاثیر گذار باشد. اگر شما می خواهید انواع پمپ های تزریق مواد شیمیایی را مشاهده کنید و یا به دنبال لیست قیمت پمپ تزریق مواد شیمیایی از برندهای مختلف هستید می توانید از طریق همین اقدام کنید.
منبع: inspection-for-industry.com