مقالات

کاربرد رزین کاتیونی برای پتروشیمی و صنایع شیمیایی

کاربرد رزین کاتیونی برای پتروشیمی و صنایع شیمیایی

کاربرد رزین کاتیونی برای پتروشیمی چیست؟ یکی از کاربردهای رزین کاتیونی برای پتروشیمی و صنایع شیمیایی استفاده از آنها در فرآیندهای استری شدن است که می توان آن را به عنوان یکی از مهم ترین روش های سنتز آلی در پتروشیمی دانست. مهم ترین استری های مورد استفاده در صنعت پتروشیمی عبارتند از: استات، آکریلات، مالئات ها و استرهای استات هستند. این نوع استر برای تولید چسب ها، فیلم ها، مواد معطر، الیاف و پلاستیک کاربرد دارد. دقت داشته باشید که رزین های تبادل یونی در نقش کاتالیزور کارایی و عملکرد متفاوتی دارند. در ادامه کاربرد رزین های تبادل یونی برای پتروشیمی بیشتر مورد بررسی قرار گرفته اند.

رزین کاتیونی برای پتروشیمی

رزین های کاتیونی با داشتن خواص مبادله ای می توانند برای جداسازی مواد خاص از محلول در صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار بگیرند. برخی از این فرایندها عبارتند از:

استری شدن با استفاده از رزین تبادل یونی (نقش کاتالیزور)

در برخی مواقع رزین های تبادل یونی به عنوان یک کاتالیزور عمل می کنند و می توانند باعث سرعت بخشیدن به واکنش ها شوند. به عنوان مثال برای استری کردن اسید استیک از رزین تبادل یونی به عنوان کاتالیزور استفاده می شود. برای تولید استات از اسید استیک باید از الکل استفاده شود. اتانول و هگزانول الکل برای تولید استات استفاده می شوند. رزین های تبادل یونی در نقش کاتالیزور برای تولید اسید استیک مورد استفاده قرار می گیرند. برای استری کردن اسید اکریلیک رزین تبادل یونی در نقش کاتالیزور برای تولید استرهای آکریلات استفاده می شود. همچنین استرهای آکریلات برای تولید کوپلیمرها و هموپلیمرها استفاده می شوند. یکی دیگر از کاربردهای رزین تبادل یونی برای پتروشیمی استری کردن اسید لاکتیک در حضور الکل است. استری کردن اسید مالئیک می تواند دی بوتیل مالئات ایجاد کند که می تواند به عنوان یک کوپلیمر و نرم کننده استفاده شود. به صورت کلی رزین های تبادل یونی کاتیونی بیشتر به عنوان کاتالیزور در صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرند. اما کاربردهای دیگر نیز دارند.

برخی دیگر از کاربردهای رزین های تبادل یونی برای صنایع پتروشیمی عبارتند از: جذب گاز دی اکسید کربن به صورت انتخابی از هوا یا گازهای خروجی است. علاوه بر این، برای تولید محصولات مشتق شده از پتروشیمی از جمله تولید PVC، کاغذ، سلولز، ضدعفونی کننده ها، سفید کننده ها و ترکیبات آلومینیوم، مواد شیمیایی و موارد دیگر لازم است از رزین ها استفاده کنیم. در طی این فرآیندها الکترولیز نمک کلرید سدیم با کلر آلکالی که در آن نمک ها داغ و غلیظ هستند رزین های تبادل یونی عملکرد خوبی دارند. رزین کاتیونی برای پتروشیمی می تواند به صورت موثر یون های فلزات سنگین یا یون های قلیایی خاکی را حذف کنند.

کاربرد رزین تبادل یونی در پتروشیمی و صنایع شیمیایی

برخی از کاربردهای رزین های تبادل یونی در پتروشیمی و صنایع شیمیایی عبارتند از :

  • احیای آمین
  • سنتز بیسفنول-A
  • کلر قلیایی
  • پرداخت میعانات
  • قلیان زدایی
  • معدنی زدایی
  • استری شدن
  • نرم کننده آب
  • مونواتیلن گلیکول (MEG)
  • تولید متیل بوتیل اتر سوم (MTBE).
  • حذف روغن از میعانات
  • آلکیلاسیون فنل
  • تصفیه فنل
  • بازیافت فلزات گرانبها
  • تصفیه با حلال
  • حذف تانن
  • تولید ترت آمیل متیل اتر (TAME).

بسیاری از برندهای تولید کننده رزین تبادل یونی در دنیا مطابق برنامه های کاربردی در صنایع شیمیایی و پتروشیمی اقدام به تولید و ساخت رزین های تبادل یونی مرتبط و کارآمد کرده اند. یکی از برندهای معروف دنیا که رزین های تبادل یونی مرتبط با صنایع پتروشیمی و صنایع شیمیایی را تولید کرده، برند پرولایت است. برند Purolite با سابقه بیش از سه دهه ارائه خدمات و فروش رزین تبادل یونی در صنعت فرآوری شیمیایی و پتروشیمی با ارائه راه حل های مناسب رزینی با کیفیت بالا و متناسب با این صنایع رشد چشمگیری داشته است.

 محصولات برند پرولایت با کیفیت و ثبات بالای تولید می شوند و دارای ISO و استانداردهای اضافی مرتبط با مدیریت کیفیت، شیوه های تولید خوب و سهولت دسترسی به اطلاعات نظارتی می باشد. علاوه بر این،  Purolite یک تیم نظارتی اختصاصی و جهانی در مکان های تولیدی دارد.

 

رزین تبادل یونی پرولایت در پتروشیمی و صنایع شیمیایی

 

رزین تبادل یونی پرولایت در پتروشیمی و صنایع شیمیایی

رزین تبادل یونی در پتروشیمی نقش موثری دارند. صنعت پتروشیمی با تولید مواد شیمیایی مبتنی بر نفت و گاز طبیعی یکی از ارکان اصلی مواد اولیه برای تولید پلاستیک، لاستیک مصنوعی، حلال ها، کودها، مواد دارویی، افزودنی ها و چسب ها هستند. با توجه به تکامل محصولات مبتنی بر نفت،  فناروری مرتبط با رزین نیز در بسیاری از فرایندهای تولید یا پشتیبانی تکامل پیدا کرده است.

صنعت پتروشیمی مواد شیمیایی مبتنی بر نفت و گاز طبیعی تولید می کند که بلوک های سازنده برای تولید پلاستیک، لاستیک مصنوعی، حلال ها، کودها، مواد دارویی، افزودنی ها و چسب ها هستند. این بسیار سرمایه بر است، بر نوآوری های فن آوری قابل توجهی متکی است و در بازار جهانی محصول فعالیت می کند. همانطور که محصولات مبتنی بر نفت تکامل می یابند، فناوری رزین را می توان در بسیاری از فرآیندهای تولید یا پشتیبانی از آنها یافت. رزین تبادل یون پرولایت (Purolite)،  رزین های کیلاسیون و محصولات جاذب این برند برای تصفیه جریان های شیمیایی، تصفیه آب تغذیه دیگ بخار، پرداخت میعانات، جریان های فاضلاب و بازیابی فلزات گرانبها استفاده می شوند.

در صنایع شیمیایی برای فلزات گرانبها مانند پلاتین، پالادیوم نیاز به کاتالیز وجود دارد. زیرا ممکن است این فلزات به صورت ناآگاهانه در جریان فرآیند شسته شوند. دراین زمینه برند پرولایت با ارائه رزین کیلیت که دارای واکنش پذیری بالایی برای این فلزات گرانبها هستند توانسته درجه خلوص محصولات را افزایش دهد. این فلزات با جذب روی سطح رزین باعث افزایش درآمد و افزایش خلوص و کیفیت نهایی فلزات می شوند.

رزین های Purolite برای استری شدن، احیای آمین و تولید مونواتیلن گلیکول (MEG) نیز استفاده می شوند. برند پرولایت با ارائه انواع راه حل های منحصر به فرد برای طیف گسترده ای از کاربردهای صنایع شیمیایی و پتروشیمی و با پشتیبانی فنی به همراه استفاده از منابع و آزمایشگاه های تحقیق و توسعه در سطح بالا باعث شده یکی از برندهای مطرح دنیا باشد.

 

در صنایع شیمیایی فرآیندها اغلب با کاتالیزور در ارتباط هستند. این کاتالیزور ها برای سرعت بخشیدن و کنترل واکنش ها مورد استفاده قرار می گیرند. فرآیندهای مرتبط با انرژی کارآمد که منابع را حفظ می کنند، اغلب به کاتالیزورها وابسته هستند. استفاده از رزین های تبادل یونی به عنوان کاتالیزور همه کاره و کارآمد در صنایع شیمیایی عملکرد عالی دارند. به عنوان مثال، آنها در سنتز استر/اتر و واکنش های تراکم کاتالیز شده با اسید، مانند تولید بیسفنول A، و همچنین – با یون های فلزات نجیب – در واکنش های هیدروژناسیون استفاده می شوند. کاتالیزور همیشه می تواند به سرعت و به راحتی پس از واکنش حذف شود.

یکی دیگر از کاربرد رزین کاتیونی برای پتروشیمی و صنایع شیمیایی حذف رسوب از سیستم های بویلرها، خطوط لوله و مبدل های حرارتی می باشد. بخار یک حامل مهم انرژی در صنایع شیمیایی و پتروشیمی است که به صورت مرکزی تولید شده و از طریق لوله ها به نقاط دیگر منتقل می شود. نقش رزین های تبادل یونی در این راستا حذف رسوب و عوامل خوردگی از زیر ساخت های بویلرها، خطوط لوله و مبدل های حرارتی است. علاوه بر این در صنایع پتروشیمی آب یک نیاز ضروری است که باید دارای ویژگی های خاصی باشد. به همین دلیل لازم است از انواع رزین سختی گیر آب استفاده کرد. در این زمینه رزین های تبادل یونی Lewatit پرولایت قادرند آب سخت که دارای املاح معدنی و سخت است را به آب نرم و تصفیه شده تبدیل کنند. این فرآیند باعث می شود آب مورد نیاز صنایع پتروشیمی و شیمیایی با روشی مقرون به صرفه و مطمئن بدست آید. علاوه بر این، رزین های تبادل یونی Lewatit  قادرند جذب انتخابی برای دی اکسید کربن که یک گاز گلخانه ای، از گازهای دودکش یا هوا است را داشته باشند.

همچنین، پساب حاصل از تاسیسات تولید مواد شیمیایی نیز باید به طور کامل و قابل اطمینان تصفیه شود تا از آلودگی طبیعت و محیط زیست جلوگیری شود. رزین های تبادل یونی LANXESS پرولایت می‌توانند نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.

به صورت کلی به دلیل حساسیت بالا در صنایع شیمیایی و پتروشیمی باید از رزین های تبادل یونی با کیفیت استفاده شود. اما اینکه چگونه تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی را بدهیم کمی دشوار است. به همین دلیل پیشنهاد می شود از برندهای معتبر و شناخته شده خرید داشته باشید.

 

 

 رزین های کاتیونی پرولایت در صنایع پتروشیمی

 

معرفی رزین های کاتیونی پرولایت در صنایع پتروشیمی

اغلب رزین کاتیونی برای پتروشیمی و صنایع شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از رزین های کاتیونی پرولایت که برای این صنایع مورد استفاده قرار می گیرند در جدول زیر آورده شده است.

رزین کاتیونی برای پتروشیمی و صنایع شیمیایی نوع کاربرد نوع ساختار

CT122/9048

سنتز بیسفنول-A ژل پلی استایرن، رزین کاتیونی اسید قوی، فرم هیدروژنی، کاتالیزور

CT124

سنتز بیسفنول-A ژل پلی استایرن، رزین کاتیونی اسید قوی، فرم هیدروژنی، کاتالیزور، پیوند متقاطع کم
C104PLUS معدنی زدایی – جزء WAC متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن
SSTC104 معدنی زدایی – جزء WAC متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن، تکنولوژی پوسته کم عمق *
PPC104PLUS معدنی زدایی – جزء WAC متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن، اندازه ذرات یکنواخت، درجه بستر بسته بندی شده
C100 معدنی زدایی – جزء SAC ژل پلی استایرن، رزین کاتیونی اسید قوی، فرم سدیم
SGC650H معدنی زدایی – صنعتی ژل پلی استایرن، رزین کاتیونی اسید قوی، فرم هیدروژن، سوپرژل ™
SSTC104 قلیان زدایی متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن، تکنولوژی پوسته کم عمق *
PPC104PLUS قلیان زدایی متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن، اندازه ذرات یکنواخت، درجه بستر بسته بندی شده
C104PLUS قلیان زدایی متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن
CT151 تصفیه فنل ماکرو متخلخل پلی استایرن، رزین کاتیونی اسیدی قوی، فرم هیدروژنی، کاتالیزور
PPC104PLUS نرم کننده – آب TDS بالا متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن، اندازه ذرات یکنواخت، درجه بستر بسته بندی شده
SSTC104 نرم کننده – آب TDS بالا متخلخل پلی اکریلیک، رزین کاتیون اسید ضعیف، فرم هیدروژن، تکنولوژی پوسته کم عمق *

بررسی قیمت رزین های تبادل یونی پرولایت برای صنایع شیمیایی و پتروشیمی

قیمت رزین های تبادل یونی پرولایت برای صنایع پتروشیمی و شیمیایی بر اساس نوع ساختار، عملکرد، کاربرد، ضعیف یا قوی بودن آن می تواند متغیر باشد. اما اغلب قیمت رزین کاتیونی پرولایت بالاتر از رزین های دیگر است. البته قیمت رزین های پرولایت ممکن است بر اساس کاربردهای خاص بالاتر باشد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید