مقالات

14 روش تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی ( ارزیابی رزین تقلبی از اصل )

روش های تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی ( اصلی یا فیک)

آیا شما هم به دنبال تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی هستید؟ آیا می خواهید رزین های تقلبی و بی کیفیت را از رزین اصل و مرغوب در همان نگاه اول بشناسید؟ ما در ادامه 14 روش موثر برای تشخیص کیفیت رزین را برای شما بیان کرده ایم که می تواند به تشخیص و انتخاب شما کمک کند.

14 راهکار تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی

استفاده از آزمون های فیزیکی و شیمیایی می تواند یک تشخیص واقعی و بهتر برای ارزیابی رزین تبادل یونی مرغوب باشد. برخی از روش های فیزیکی که می توانند مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از:

  • نقطه ذوب: رزین‌ها دارای نقطه ذوب مشخصی هستند که می‌توانند به عنوان یک شاخص برای شناسایی استفاده شوند.
  • تحلیل طیف‌سنجی: استفاده از تکنیک‌هایی مانند طیف‌سنجی فرابنفش، مرئی، یا طیف‌سنجی مادون قرمز برای شناسایی الگوی خاصی از نور که توسط رزین‌ها جذب می‌شود.
  • میکروسکوپی الکترونی: بررسی ساختار و تشکیلات داخلی رزین‌ها از طریق میکروسکوپ‌های الکترونیکی

برخی روش های شیمیایی برای تشخیص رزین تبادل یونی خوب عبارتنداز:

  • آنالیز حلالیت: این شامل استفاده از مواد شیمیایی مخصوص به همراه تغییرات فیزیکی یا شیمیایی می‌شود که ممکن است با رزین واکنش نشان دهند. برخی از روش‌های حلالی شامل استفاده از محلول‌های اسیدی یا قلیایی، و استفاده از مواد اکسید کننده یا کاهنده است.
  • طیف‌سنجی هسته‌ای (NMR): این تکنیک به وسیله میدان مغناطیسی و فرکانس‌های خاص برای تحلیل ساختار مولکولی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • کروماتوگرافی: این شامل تکنیک‌های مختلفی مانند کروماتوگرافی گازی (GC) یا کروماتوگرافی مایعات با کارایی بالا (HPLC) است که به جداسازی و تشخیص رزین‌ها کمک می‌کنند.
  • ظاهر/رنگ رزین : مهم ترین مساله ای که می تواند از نظر ظاهری به شما کمک کند رنگ رزین است.  رزینی که زرد یا زرد کم رنگ به نظر می رسد برتر در نظر گرفته می شود. رزین‌هایی با رنگ یکنواخت و بدون آشفتگی معمولاً با کیفیت بهتری همراه هستند، اما در برخی موارد، رنگ خاص یا آشفتگی‌های متقاطع نیز ممکن است بر اساس نوع و کاربرد رزین قابل قبول باشند.
  • شکل: داشتن شکل کروی متناسب یا به بیان دیگر روانی و همواری رزین‌ می تواند یک راه تشخیص کیفیت باشد. اغلب رزین هایی با سطح روان و هموار کیفیت بهتری دارند، اما این تنها یک عامل است و ممکن است رزین‌هایی با سطوح متمایل به خشکی یا ناهمواری نیز کیفیت بالایی داشته باشند.
  • اندازه ذرات: به طور معمول، رزین های تولیدی اندازه ذرات آنها در محدوده 20 تا 40 است که معادل 0.3 تا 1.2 میلی متر می باشد. اغلب رزین‌هایی با اندازه و شکل مناسب ترکیبات را بهتر جدا می‌کنند.
  • چگالی: چگالی ظاهری مرطوب به طور کلی از حدود 1.04 تا 1.3 متغیر است. معمولا رزین تبادل کاتیونی چگالی بالاتری نسبت به رزین تبادل آنیونی دارد. حداقل چگالی ظاهری مرطوب هر رزین باید بیشتر از 1 باشد. میزان رطوبت رزین ارتباط نزدیکی با اتصالات عرضی دارد. هر چه اتصال عرضی کمتر باشد، تخلخل داخلی بیشتر و رطوبت بیشتر می شود. به طور معمول، اتصال متقاطع رزین در حدود 7٪ ایده آل در نظر گرفته می شود، که منجر به رطوبت 45٪ تا 55٪ می شود.
  • ویژگی تورم : اندازه تورم بر حسب نرخ تورم بیان می شود. همچنین تحت تأثیر این عوامل است: اتصال عرضی کوچکتر منجر به تورم بیشتر می شود. رزین با گروه‌های فعال یونیزاسیون راحت‌تر، تورم بیشتری دارد. غلظت الکترولیت بالاتر در محلول باعث تورم کمتر می شود. ظرفیت تبادل یونی بیشتر منجر به تورم بیشتر می شود.
  • ارزیابی مقاومت در برابر سایش : مقاومت به سایش نشانگر استحکام مکانیکی رزین است که عمدتاً در تلفات سالانه دیده می‌شود که نباید از 3 تا 7 درصد تجاوز کند.
  • ارزیابی مقاومت حرارتی : بالاترین تحمل دما برای هر نوع رزین از طریق آزمایش شناسایی تعیین می شود. به طور کلی، رزین های کاتیونی می توانند تا 100 درجه سانتیگراد یا حتی بالاتر (حدود 120 درجه سانتیگراد) را تحمل کنند، در حالی که رزین های آنیونی، به ویژه رزین های آنیون پایه قوی، می توانند حدود 60 درجه سانتیگراد را تحمل کنند، و رزین های آنیون پایه ضعیف می توانند بیش از 80 درجه سانتیگراد را تحمل کنند. .
  • ارزیابی پیوند متقابل : معمولاً در محدوده 4٪ تا 14٪ قرار می گیرد که حدود 7٪ برای عملکرد ایده آل در نظر گرفته می شود.

در نظر داشته باشید برای ارزیابی کیفیت رزین  باید این 14 معیار را با هم در نظر بگیرید. همچنین باید کاربردهای خاص آن را نیز در نظر داشته باشید.

بیشتر بخوانید: سوالات متداول درباره رزین صنعتی در تصفیه آب

 

تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی

 

تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی با استانداردها و رهنمودها

بسیاری از آزمون هی عملکردی در بررسی کیفیت رزین مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال اندازه‌گیری توان تبادل یونی رزین‌ها می‌تواند نشان دهنده کیفیت و عملکرد واقعی آنها باشد. این آزمایش یکی از راهکارهای تشخیص عالی برای رزین‌های اصلی و تقلبی است. اما داشتن برخی استانداردها در رزین ها نشان دهنده کیفیت نیز می باشد. برخی آزمایش ها و استانداردها توسط سازمان‌های استانداردسازی می‌تواند یک راهنمای خوب برای خرید رزین تبادل یونی محسوب شوند. روش‌های تست زیادی برای انواع مختلف تست‌ها وجود دارد،برخی از آنها استانداردهای بین‌المللی از جمله ASTM (روش تست استاندارد آمریکایی)، EN (هنجار اروپایی) و ISO (سازمان استاندارد بین‌المللی) است. در ادامه جدول آزمایشات و استانداردهای مهم برای رزین تبادل یونی را مورد بررسی قرار داده ایم.

نام استاندارد  توضیحات
ASTM D6302 – 98(2017) en تمرین استاندارد برای ارزیابی رفتار جنبشی رزین های تبادل یونی
ASTM D4266 – 17 en روشهای تست استاندارد برای ظرفیت پیش پوشش رزین های تبادل یونی پودری
ASTM D2687 – 95(2016) en شیوه های استاندارد برای نمونه برداری از مواد تبادل یونی ذرات
ASTM D7513 – 17 en روش تست استاندارد برای ظرفیت کارتریج های تبادل یونی بستر مخلوط
NEN-EN 12873-3:2019 en تأثیر مواد بر روی آب در نظر گرفته شده برای مصرف انسان – تأثیر ناشی از مهاجرت – قسمت 3: روش آزمایش برای تبادل یونی و رزین های جاذب
NEN-EN 12014-4:2005 en مواد غذایی – تعیین محتوای نیترات و/یا نیتریت – قسمت 4: روش کروماتوگرافی تبادل یونی (IC) برای تعیین محتوای نیترات و نیتریت محصولات گوشتی
ISO 11653:1997 en فولاد – تعیین محتوای کبالت بالا – روش تیتراسیون پتانسیومتری پس از جداسازی با تبادل یونی
NVN-ISO/TS 19046-2:2017 en پنیر – تعیین سطح اسید پروپیونیک با کروماتوگرافی – قسمت 2: روش با کروماتوگرافی تبادل یونی
ASTM D5217 – 17 en راهنمای استاندارد برای تشخیص رسوب و تخریب مواد تبادل یونی ذرات
ASTM D7903 – 14 en تمرین استاندارد برای تعیین ظرفیت کارتریج های تبادل یونی حذف اکسیژن
ASTM D5627 – 17 en روش تست استاندارد برای باقیمانده آب قابل استخراج از رزین های تبادل یون ذرات
ASTM C1411 – 14 en تمرین استاندارد برای جداسازی تبادل یونی اورانیوم و پلوتونیوم قبل از تجزیه و تحلیل ایزوتوپی
ASTM C1414 – 01(2014) en تمرین استاندارد برای جداسازی آمریکیوم از پلوتونیوم توسط تبادل یونی
ASTM D4456 – 17 en روش‌های تست استاندارد برای خواص فیزیکی و شیمیایی رزین‌های تبادل یونی پودری
ASTM D2187 – 17 en روش‌ها و روش‌های تست استاندارد برای ارزیابی خواص فیزیکی و شیمیایی رزین‌های تبادل یون ذرات

 

بیشتر بخوانید: انواع رزین سختی گیر آب و اجزای آن ها

 

نتیجه گیری :

برای تشخیص رزین تبادل یونی خوب از بد باید از مجموع روش ها استفاده کرد که برخی از آنها عبارتند از: نقطه ذوب، تحلیل طیف سنجی، میکروسکوپی الکترونی، آنالیز حلالیت، طیف سنجی هسته ای، کروماتوگرافی، ظاهر رنگ رزین، شکل، اندازه ذرات، چگالی، ویژگی تورم، ارزیابی مقاومت در برابر سایش، ارزیابی مقاومت حرارتی، ارزیابی پیوند متقابل و توجه به استانداردها و رهنمودها می باشد. برای تشخیص کیفیت رزین تبادل یونی بهتر است همه پارامترها با هم در نظر گرفته شود و توجه به کاربرد های خاص آن نیز مهم است. البته در کنار این موارد انتخاب فروشنده معتبر و قابل اطمینان اهمیت زیادی دارد. بسیاری از افرد سودجو به منظور درآمد بیشتر رزین های تقلبی را با قیمت کمتر وارد بازار می کنند. متاسفانه برخی از افراد ناآگاه با خرید این رزین ها پول و زمان خود را از دست می دهند و متضرر می شوند. فروشگاه آقای پمپ به عنوان تامین کننده و وارد کننده انواع رزین تبادل یونی از برندهای معروف همچون پرولایت با درجه مرغوبیت بالا و تضمین اصل بودن توانسته بهترین قیمت رزین تصفیه آب و رزین های مختلف برای کاربردهای دیگر را برای مشتریان با فراهم کند. برای اطلاعات بیشتر می توانید از طریق همین لینک اقدام کنید.

 

منابع:

zuiveringstechnieken.nl/ion-exchange-and-quality-standards

linkedin.com/pulse/9-ways-recognize-quality-resin-grace-lin

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید