آیا شما هم به دنبال انتخاب بهترین روش برای از بین بردن سختی آب هستید؟ آیا نمی دانید کدام یک از روش ها، برای حذف سختی آب شما مناسب هستند؟ اگر شما هم با این سوالات و چالش ها روبرو هستید! در ادامه با ما همراه باشید. ما روش های موثر و بهترین روش برای سختی آب موقت و دائم را مورد بررسی قرار داده ایم تا شما بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
روش های از بین بردن سختی موقت آب
سختی موقت آب یکی از مشکلات رایج در تصفیه آب است که بسیاری از ما در زندگی روزمره با آن چالش داریم. این نوع سختی آب به دلیل وجود یونهای کلسیم و منیزیم بهوجود میآیند و ممکن است باعث مشکلاتی مانند رسوبگذاری در لولهها، کاهش کارایی شیرهای آب و کاهش کارایی وسایل خانگی شوند. برای حل این مشکل، روشهای مختلفی وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. در اینجا با بهترین روشهای از بین بردن سختی موقت آب را اشاره کرده ایم تا شما بتوانید مناسبترین راه را برای نیازهای خود انتخاب کنید.
- روش اول جوشاندن : در اصل آب سخت موقت حاوی مواد و املاح بی کربنات (HCO3-) و یون های کربنات (CO3^2-) هستند که معمولاً به شکل بی کربنات کلسیم (Ca(HCO3)2) و بی کربنات منیزیم (Mg(HCO3)2 هستند. با گرم شدن می توانند به اشکال نامحلول رسوب کنند و به صورت جامد ته نشین شوند. به بیان ساده تر، جوشاندن آب یکی از سادهترین و قدیمیترین روشها برای از بین بردن سختی موقت است که در این روش، آب ابتدا به نقطه جوش رسیده و سپس رسوبات کلسیم و منیزیم از آن جدا می شوند.
مزایای روش جوشاندن: هزینه چندانی ندارد و ساده و کاربردی است.
معایب روش جوشاندن: برای مقادیر کم آب می توان از این روش استفاده کرد و مناسب حجم زیادی از آب نیست. تاثیر این روش نسبت به روش های دیگر کمتر است.
- روش دوم استفاده از نرم کننده های غیر نمکی: نرم کننده های غیر نمکی که با نام “دوز پلی فسفات” نیز شناخته می شوند می توانند یک راهکار موثر برای سختی موقت آب باشند. در اصل، پلی فسفات ها با دوز مشخص که معمولاً حدود 5ppm است به آب اضافه شده و باعث ایجاد یک لایه محافظ روی سطوح فلزی می شوند که این امر مانع پوسیدگی و خوردگی در فلزات می شود. علاوه بر این، پلی فسفاتها با به حداقل رساندن تشکیل رسوب در داخل لوله ها و تجهیزات، اثر سختی موقتی آب را کمتر می کنند. البته دقت کنید پلی فسفات ها نیز رسوب گذاری دارند اما رسوبات آنها مانند رسوبات آهکی سرسخت نیست و راحت تر از بین می روند.
نکته: پلی فسفات ها در واقع باعث از بین بردن مواد معدنی نمی شوند و فقط می توانند آنها را به صورت معلق در آب دراورند تا رسوب گذاری کمتری اتفاق بیفتد و از سیستم خارج کنند.
مزایا: یک راه حل موقت و مفید برای جلوگیری از مشکلات رسوب گذاری و خوردگی با آب سخت است. در عین حال ساده و ارزان نیز می باشد.
معایب: شاید تصور کنید که بهترین روش برای از بین بردن سختی آب موقت همین روش است اما این روش، به صورت صددرصد موفقیت آمیز نیست و فقط می تواند باعث رسوب گذاری کمتر شود. زیرا قادر به حذف یون های کلسیم و منیزیم نیست و آنها را معلق می کند.
- روش سوم اضافه کردن آهک: : آهک را می توان به آب اضافه کرد که با یون های بی کربنات واکنش نشان می دهد. در طی این فرآیند یون های کربنات کلسیم به صورت نامحلول در می آیند و می توان آن را از آب جدا کرد.
روش های از بین بردن سختی دائم آب
سختی دائم آب به دلیل وجود سولفات کلسیم (CaSO4) و سولفات منیزیم (MgSO4) در آب است. این نوع سختی بر خلاف سختی موقت به راحتی و با استفاده از روش های ساده قابل حذف نیستند. برای حذف سختی دائم آب لازم است از روش های مختلف استفاده شود که عبارتند از:
- استفاده از رزین سختی گیر:با استفاده از این روش رزین سختی گیر آب که به آنها رزین های تبادل یونی هم گفته می شود می توانند با فرایند مبادله یون های سدیم با یون های کلسیم و منیزیم به صورت موثر مواد و ناخالصی های موجود در آب را حذف کنند. رزین های سختی گیر هر بار بعد از اشباع شدگی نیاز به شارژ مجدد دارند که اغلب با استفاده از کربنات سدیم (Na2CO3) شارژ می شوند. رزین های تبادل یونی به دلیل کارایی بهتر و موثرتر به عنوان یک روش خوب برای از بین بردن سختی دائم آب استفاده می شوند. رزین های سختی گیر دارای بار منفی می باشند و می توانند یون های دارای بار مثبت مانند Ca+، Mg+، Fe+، و غیره را جذب کنند. این روش به ویژه برای آبهایی با سختی بالا مناسب است و باعث کاهش چشمگیر سختی آب میشود. دستگاههای تبادل یونی برای مصارف خانگی و صنعتی هر دو قابل استفاده هستند و در بازار به راحتی قابل تهیهاند.
مزایا: کارایی خوب و موثر برای از بین بردن سختی آب به ویژه برای حذف کلسیم و منیزیم مناسب است. کاربر در مصارف صنعتی و خانگی، مقرون به صرفه با هزینه مناسب، نصب ساده تر و جایگزینی راحت تر است.
معایب: نیاز به بازسازی به صورت منظم، افزایش سدیم در آب، ایجاد تأثیرات منفی بر روی محیط زیست به دلیل شستوشوی رزین، نیاز به فضای مناسب به ویژه برای محیط های کوچک می تواند چالش برانگیز باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین برندهای رزین تبادل یونی (رزین سختی گیر) + مقایسه
- استفاده از روش اسمز معکوس RO
شاید گفت انتخاب بهترین روش برای از بین بردن سختی آب همین روش اسمز معکوس یا استفاده از دستگاههای RO هستند. روش اسمز معکوس علاوه بر، حذف سختی دائم آب می تواند بسیاری از آلودگیها را نیز حذف کند. در این روش، آب با فشار از یک غشای بسیار ریز عبور میکند که تنها مولکولهای آب اجازه عبور دارند و یونهای سختیزا و سایر آلایندهها در پشت غشا باقی میمانند. این دستگاه میتواند آب را بهصورت کامل تصفیه کنند و علاوه بر حذف سختی، طعم و بوی آب را نیز بهبود ببخشد. اسمز معکوس برای مصارف خانگی بسیار کارآمد است و در مناطقی که سختی آب بالاست، پیشنهاد میشود.
- روش شستشوی سودا (Na2CO3)
کربنات سدیم که به عنوان “خاکستر سودا” نیز شناخته می شود با فرمول Na2CO3، نمک سدیم اسید کربنیک است و یک باز قوی و غیر فرار محسوب می شود. Na2CO3 معمولاً به صورت یک هپتا هیدرات کریستالی عمل می کند که به راحتی به پودر سفید، مونوهیدرات تبدیل می شود. طعم قلیایی خنک کننده دارد و از خاکستر بسیاری از گیاهان استخراج می شود. همچنین به صورت مصنوعی در مقادیر زیاد از نمک معمولی تولید می شود. کربنات سدیم عمدتاً در ساخت شیشه (55%)، خمیر و کاغذ (5%)، صابون و بسیاری از مواد شیمیایی دیگر (25%) مانند سیلیکات سدیم و فسفات سدیم استفاده می شود. در فرآیندهای تصفیه آب، کربنات سدیم بهعنوان یک ماده برای تنظیم pH و کاهش سختی موقت و دائم آب مورد استفاده قرار می گیرد.
- عوامل کیلیت
عوامل کیلیت شامل ترکیبات شیمیایی مختلفی هستند که ویژگیهای خاصی برای جذب یونهای فلزی دارند. برخی از مهمترین عوامل کیلیت شامل: EDTA (اسید اتیلن دیآمین تترااستیک) یکی از معروفترین و پرکاربردترین عوامل کیلیت، EDTA است. این ماده شیمیایی میتواند یونهای کلسیم، منیزیم و دیگر فلزات سنگین را بهطور مؤثر جذب کند و آنها را از آب حذف کند. EDTA در صنایع مختلف از جمله تصفیه آب، کشاورزی، و حتی داروسازی کاربرد دارد. سیترات با فرمول شیمیایی (C₆H₅O₇³⁻) نیز یکی دیگر از عوامل کیلیت است که بهویژه در حذف یونهای کلسیم و منیزیم در سیستمهای آبگرمکن و ماشین لباسشویی بسیار کاربرد دارد. سیترات بهطور طبیعی در میوههایی مانند لیمو و پرتقال یافت میشود و بهعنوان یک عامل کیلیتسازی طبیعی شناخته میشود.گلوکونات نیز یک ترکیب دیگر است که بهعنوان عامل کیلیت در تصفیه آب و صنایع شیمیایی استفاده میشود. این ماده خاصیت مشابه EDTA دارد و میتواند یونهای کلسیم و منیزیم را از آب جدا کند.
علاوه بر این، ترکیبات آمینی و آمیدی نیز میتوانند بهعنوان عوامل کیلیت برای حذف یونهای فلزی از آب عمل کنند. این ترکیبات معمولاً در مقیاس صنعتی و برای حذف یونهای فلزی سنگینتر کاربرد دارند.
به صورت کلی عوامل کیلیت بهطور خاص برای حذف یونهای فلزی کلسیم (Ca²⁺) و منیزیم (Mg²⁺) موثر هستند و با اتصال به آنها این یون ها را بهصورت پیچیده در میآورند. در این فرآیند، مولکولهای عامل کیلیت به یونهای فلزی چسبیده و آنها را بهصورت غیرقابل دسترس برای واکنشهای بعدی حفظ میکنند. این به این معنی است که یونهای سختی آب نمیتوانند با سایر مواد واکنش دهند و رسوب می کنند.
بیشتر بخوانید: 9 فاکتور برای انتخاب بهترین آنتی اسکالانت
مزایای استفاده از عوامل کیلیت
کاهش رسوب گذاری در لوله ها و سیسم ها، بهبود کیفیت آب،نیاز به تغییرات گسترده در سیستم وجود ندارد، به صورت گسترده به ویژه در صنایع کاربرد دارد.
معایب استفاده از عوامل کیلیت
نیاز است است به صورت مداوم استفاده شوند تا تاثیر گذار باشند، اثر محدود بر برخی یونها، ناسازگار با محیط زیست است.
بیشتر بخوانید: 6 مشکل رایج در رزین های تبادل یونی سختی گیر
نتیجه گیری:
اگر شما به دنبال بهترین روش برای از بین بردن سختی آب هستید اول نیازهای خود را به همراه بودجه شناسایی کنید. زیرا، راهکارهای زیادی برای از بین بردن سختی موقت و دائم آب وجود دارد که هر کدام دارای مزایا و معایب خاصی هستند و البته هزینه های متفاوتی دارند. اینکه شما می خواهید سختی آب را به منظور تهیه آب شرب داشته باشید و یا برای مصارف صنعتی اهمیت زیادی دارد. اگر هنوز برای انتخاب خود تردید دارید و یا سوالاتی دارید که در این صفحه آن را پیدا نکرده اید می توانید در بخش نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید و یا با کارشناسان تیم مستر پمپ در ارتباط باشید.